Mennyiség(hozam) | |
---|---|
Elk. idő | 1 óra, 30 perc |
Főzési idő | 45 perc |
Teljes idő | 2 óra, 15 perc |
Swensen-féle epertorta
Tejfölös tortalap
10 dkg vaj
20 dkg cukor
4 tojás
1 pohár tejföl (helyettesítheted natúr joghurttal, könnyebb lesz a tészta)
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál vanília
40 dkg liszt (nem kel! Átszitálni — közvetlenül a zacskóból használd)
Ez a mennyiség 2 hat személyes tortához való.
Alaposan vajazz és lisztezz ki két 22 cm átmérőjű tortaformát. (Ne használj növényi zsiradékot, mert nem lesz jó.)
Robotgép táljában keverd ki a puhított vajat a cukorral. (Kézzel is kikeverheted, ha elég izmos vagy.) Egyenként add hozzá a tojásokat, és verd szép habosra. Aztán add hozzá a tejfölt, a szódabikarbónát és a vaníliát. Keverd az egészet alaposan össze, majd fokozatosan adagold hozzá a lisztet, és addig keverd, amíg sima, csomómentes tésztát kapsz.
Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra, a sütőrács középen legyen.
Öntsd a tésztát a tortaformákba, és 160°C-on süsd 40-45 percig. (A tortalap tetejének arany barnának kell lennie.)
20 percig hagyd hűlni a formában. Késsel lazítsd meg a forma oldalánál, majd fordítsd ki tortarácsra.
Miután a tortalapok teljesen kihűltek, egyenként szorosan csomagold be őket Folpackba, majd alufóliába, és legalább 48 órára tedd hűtőszekrénybe. Tálalás előtt egy órával vedd ki a hűtőből, de csak akkor csomagold ki, amikor összeállítod a tortát. (Ha máskor szeretnéd a tortát feltálalni, a tortalapot ugyanezzel az eljárással le is fagyaszthatod.)
Az eper
(Tálalás előtt jó néhány órával készítsd el)
Moss meg 2 kg epret és szedd le a szárukat. (Legegyszerűbb, ha hámozó késsel levágod az eper tetejét.) Szeleteld fel az epreket, a legnagyobb és legszebb 12 darabot tedd félre a díszítéséhez. Kóstold meg az epret, ha savanykás, cukrozd meg. Keverd össze, és szorosan lefedve rakd hűtőszekrénybe.
Hannah-féle felvert créme fraiche
(Ez a hab néhány óráig nem esik össze. Készítsd el előre, és hűtsd be.)
4 dl sűrű habtejszín
10 dkg kristálycukor
1/2 pohár tejföl (natúr joghurttal is helyettesíthető, de a hab nem lesz ugyanolyan tartós, ezért az utolsó pillanatban kell elkészítened)
7 dkg barna cukor (a kész desszert tetejére szórjuk)
Verd fel a tejszínt a kristálycukorral. Amikor a hab elég kemény (ellenőrizd egy fakanállal), keverd hozzá a tejfölt. Ezt végezheted kézi erővel vagy a mixer legalacsonyabb fokozatával.
A Swensen-féle epertorta összeállítása
Mindkét tortalapot vágd fel 6 egyenlő szeletre, és tedd desszertes tányérokra. Halmozd rájuk a felszeletelt epret. Erre kanalazz jó nagy tejszínhab-halmokat, és szórd meg barnacukorral. Díszítsd fel a félretett eperszemekkel. Tálaid fel, és arasd le a babérokat.
A torta elkészítéséhez szükséged lesz:
Tejfölös tortalapra, 2 kg érett eperre és egy tál Hannah-féle felvert créme fraiche-re - egyébként a főzőtejszín és a tejföl közötti termék
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer