Prep time: 1 óra | Cooking time: 30 perc | Total time: 1 1⁄2 hours |
Áfonyás muffin
Kend ki egy 12 muffinos tepsi mélyedéseinek alját (vagy béleld ki papír kapszlikkal). Olvaszd meg a vajat. Keverd bele a cukrot. Add hozzá a felvert tojásokat, a sütőport meg a sót, és jól dolgozd össze.
Egy műanyag zacskóba szórd az 1 evőkanálnyi lisztet és öntsd bele a friss vagy mélyhűtött áfonyát. Finoman rázogasd a zacskót, hogy a liszt bevonja az áfonyát, majd tedd félre.
12,5 dkg lisztet öntsd a keverőtálba és keverd hozzá a tej felét. Ezután tedd bele a maradék lisztet és tejet, és alaposan keverd össze a tésztát.
Most következik a móka: Tedd az áfonyadzsemet a keverőtálba, és keverd a tésztába. (Megkékül a tésztád, de ne ijedj meg - ha kisült a muffin, szép lesz.) Miután alaposan kikeverted a tésztát, óvatosan keverd bele a liszttel bevont friss vagy mélyhűtött áfonyát.
* (Ha nem kaptál sem friss, sem mélyhűtött áfonyát, helyettesítsed áfonyás öntettel, akkor elhagyhatod a dzsemet.)
Háromnegyedig töltsd meg a tepsi mélyedéseit a tésztával, majd tedd félre.
A morzsabevonat
Egy kis tálban keverd össze a cukrot meg a lisztet. Add hozzá a lágy vajat, és addig aprítsd, amíg zsemlemorzsaszerű lesz. (Ezt robotgépben is csinálhatod, ha az acélpengét használod, és kemény vajjal dolgozol.)
Hintsd meg a muffinokat a morzsabevonattal, és előmelegített sütőben süsd 190°C-on 25-30 percig.
Amikor a muffinok megsültek, tedd tortarácsra a tepsit, és legalább fél órát hagyd hűlni. (Azért kell a muffint a formában kihűteni, hogy könnyű legyen kivenni belőle.) Aztán csak kibillented őket a csészékből, és jó étvágyat!
Langyosan káprázatosak, de az áfonya íz markánsabb lesz, ha egy éjszakára lefedett dobozba teszed a sütiket.
Ingrid nagyi muffinos tepsije elég nagy volt a recept tésztájához. Az enyémek kisebbek, és a maradék tésztából mindig készítek egy áfonyás püspökkenyeret - a püspökkenyér formában 10 perccel hosszabb sütési időre van szükség. Ha anyának sütöm, lehagyom róla a morzsabevonatot. Reggelire szereti felszeletelve, megpirítva és megvajazva.)