Prep time: 20 perc | Cooking time: 15 perc | Total time: 35 perc |
Pikáns meglepetés
(Duplafalú vízmelegítővel nagyon könnyen elkészíthető ez a recept, de ha nagyon óvatos vagy és állandóan kevered, nem ég le, úgyhogy egy nyeles serpenyőben közepes lángon közvetlenül a tűzhelyen is megcsinálhatod a citromos tölteléket.)
Tegyél vizet egy duplafalú vízmelegítőbe és melegítsd, amíg forrni kezd. (Ne használj sok vizet, nem érheti el a duplafalú vízmelegítő tetejének az alját.) A tűzről levéve, a vízmelegítő tetejében verd fel az egész tojásokat és a tojások sárgáját. Ontsd hozzá a vizet, valamint az összekevert lime- és citromlevet. Egy tálkában alaposan keverd össze a cukrot a keményítővel. Add hozzá a vízmelegítő tetejében lévő tojásos keverékhez, és jól kavard össze.
Tedd vissza a vízmelegítő tetejét a lobogó vízre, és gyakran keverd meg, amíg a citromos pitetöltelék be nem sűrűsödik. Add hozzá a citromhéjat meg a vajat, és alaposan keverd össze. Hagyd hűlni a tölteléket, amíg elkészíted a tojáshabot.
Tojáshab (sokkal könnyebb elektromos habverővel)
4 tojásfehérje
1/2 teáskanál borkősav-por
1/8 teáskanál só
3 dkg kristálycukor
Add a borkősavat meg a sót a tojásfehérjéhez, és alaposan keverd össze. Verd fel félkeményre, ekkor szórd bele a cukrot. Amikor már teljesen kemény a tojáshab, döntsd meg a keverőtálat. Ha a tojásfehérje nem csúszik le az oldalán, akkor elkészült.
Tedd a tölteléket a kész pitelapra, simítsd le egy gumilapáttal. Mosd el és töröld szárazra a lapátot. A tiszta gumilapát segítségével egyenletesen oszd el a tojáshabot a tölteléken, jól tapaszd hozzá a tészta széléhez. Mikor a tojáshab teljesen beborítja a formát, „vagdosd be" a habot a gumilapát sima oldalával. (Ha nem tapasztod oda a tészta széléhez a tojáshabot, sülés közben összehúzódik.)
Előmelegített sütőben 175°C-on süsd 10-12 percig, amíg a hab aranybarna színt kap.
Vedd ki a sütőből, tortarácson hagyd szobahőmérsékletűre lehűlni, majd tetszés szerint rakd hűtőszekrénybe. Ez a sütemény szobahőmérsékletű és hűtött változatban is fogyasztható.
(Amikor felvágod a sütit, mártsd a kést hideg vízbe, hogy ne ragadjon hozzá a sült tojáshabhoz.)