Prep time: 30 perc | Cooking time: 1 óra | Total time: 1 1⁄2 hours |
Ananászos szelet
A tésztához:
15 dkg liszt (nem kell átszitálni)
10 dkg puha vaj
5 dkg kristálycukor
A krémhez:
4 felvert tojás (elég villával felverni)
5 dkg cukor
1 konzerv ananászt
1/2 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
4 evőkanál liszt (ne vesződj a szitálással)
ELSŐ LÉPÉS: Borítsd az ananászt egy szűrőbe, és hagyd lecsöpögni. Keverd krémesre a vajat a cukorral, és add hozzá a lisztet. Alaposan keverd össze. (Ezt elkészítheted kemény, darabokra vagdalt vajjal, konyhai robotgéppel, és acélpengével.) Egyenletesen oszd szét a keveréket egy kizsírozott (kb. 23 x 32,5 centiméteres) sütőlapon (ez szabvány méretű tepsi), és nyomogasd le egyenletesre a kezeddel.
Előmelegített sütőben 175°C-on süsd 15-20 percig. Vedd ki a sütőből. (Ne kapcsold ki a sütőt!)
MÁSODIK LÉPÉS: Keverd ki a tojásokat a cukorral. Add hozzá az ananászlevet, a lecsepegtetett ananászt, és keverd össze. Add hozzá a sót és a szódabikarbónát, majd az egészet alaposan keverd össze. Majd add hozzá a lisztet, és alaposan keverd össze. (Folyékony állagú lesz, a sütőben majd összeáll.)
Öntsd ezt a keveréket a frissen megsütött tészta tetejére és rakd vissza a tepsit a sütőbe. További 45-50 percig süsd 175°C-on. A sütőből kivéve alaposan hagyd kihűlni, aztán szórd meg egy kis porcukorral a tetejét, és vágd fel zserbó szelet méretűre.
*Használhatsz hozzá friss ananászt is, ha van kedved és megfelelő eszközöd a gyümölcs előkészítéséhez. Az ananászt pucolás után kockázd fel. A konzerv ananász levét helyettesítheted 1,5-2 dl 100%-os ananász lével. Ha friss gyümölcsöt és ananászlevet használsz, a krém cukormennyiségét növeld 10 dkg-ra.