Prep time: 30 perc | Cooking time: 45 perc | Total time: 1 1⁄4 hours |
Csokis-mandulás pirítós
Olvaszd meg a vajat, és keverd bele a kakaót. Add hozzá a barnacukrot, hagyd kissé kihűlni, majd keverd hozzá a felvert tojásokat. Tedd hozzá a sütőport, a sót, a vaníliát és a mandulaforgácsokat. Addig keverd, amíg jól összevegyül az egész. Apránként add hozzá a lisztet, és minden alkalommal jól keverd össze. Gyúrj formázható masszát a tészta alapanyagából.
Fújd be a tepsit tapadásgátló sütőspray-vel. Oszd a tésztát 2 részre, mindegyikből formálj egy 2-3 cm magas, 17-20 cm hosszú, és kb. 7 cm széles cipót, és helyezd őket a tepsire.
Előmelegített sütőben 35 percig 175°C-on süsd a cipókat. Ne kapcsold ki a sütőt.
A kész cipókat 10 percig hagyd hűlni a tepsiben, majd további 5 percig a sütőrácson. Éles késsel szeleteld fel őket (éppúgy, mint a kenyeret) kb. 1 cm széles szeletekre. (A serclit nem kell tovább sütni - tedd félre, hogy mialatt a többi megsül, beletunkolhasd a kávédba.)
Tedd a szeleteket vágott felükkel a kikent sütőlapokra. Süsd őket további 5 percig, majd fordítsd meg, s a másik felüket süsd még 10 percig. Hagyd őket 5 percig a tepsiben hűlni, majd tedd át tortarácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Ez nagyszerű mártogatós sütemény. Ha azt szeretnéd, hogy a biscottira (olasz, keksz jellegű süti) hasonlítsanak, csak mártsd a tetejüket olvasztott csoki chipsbe (én tejcsokoládét használok), tedd őket egy darab zsírpapírra, és rakd a hűtőbe, hogy megdermedjen a csokoládé.